Omakotitalon ostajan opas: asiantuntijoiden vinkit talokaupoille

Unelmissa oma talo, oma piha ja oma rauha? Ennen talokaupoille suuntaamista on kuitenkin hyvä huomioida muutama tärkeä asia.

Omakotitalo on yksi ihmisen suurimmista hankinnoista. Omakotitalon osto kannattaakin tehdä harkiten – taloa kun harvemmin hankitaan lyhytaikaiseen käyttöön. Prosessiin on hyvä käyttää aikaa ja hyödyntää apunaan ammattilaista.

Kartoita toiveet, tarpeet ja budjetti

Omakotitaloa ostaessa ihan ensimmäiseksi kannattaa käydä läpi, minkälaisia toiveita ja toisaalta tarpeita omakotitalolle ja asumiselle on. Mikä olisi arkeen sopiva sijainti, minkälaisia palveluja haluaa lähettyviltä löytyvän ja kuinka paljon tilaa tulevassa kodissa tarvitaan?

Ennen asuntonäytöille lähtemistä on oleellista asettaa realistinen hintahaarukka, jotta sopivia kohteita voi rajata oman budjettiraaminsa mukaan. Myös pankin kanssa kannattaa neuvotella hyvissä ajoin, jotta sopivan talon osuessa kohdalle lainalupaus löytyy takataskusta.

Kannattaa myös pohtia, miten paljon aikaa on valmis taloon käyttämään. Kiinteistönvälittäjä Ensio Repola muistuttaa, että omakotitalossa on aina ylläpidettäviä ja huollettavia asioita.

“Omakotitalo on jatkuva projekti, joka vaatii aikaa. Toiset kohteet vievät aikaa enemmän, toiset vähemmän.”

Omakotitaloasujan täytyy toimia sekä talonmiehenä että puutarhurina. Talvisin lumet on luotava, kesäisin nurmikko ja pensasaita leikattava ja puutarhakin vaatii säännöllistä huolenpitoa. Pienempiä ja välillä vähän isompiakin remontteja ilmaantuu aika ajoin työlistalle ja säännöllisesti tehtäviin kiinteistön huoltotöihin on oltava aikaa.

Tutustu kokonaisuuteen huolella

Jo myynti-ilmoituksia selaillessa kannattaa olla tarkkana. Onko omakotitalo omalla vai vuokratontilla? Minkälaisessa kunnossa kohde on ja minkälaisia remontteja aikojen saatossa on tehty? Entä minkälainen lämmitysmuoto talossa on?

Kiinteistönvälittäjä Esa Pietiläinen kehottaa vertaamaan myynti-ilmoitusta omaan toivelistaansa.

”Jos etsii muuttovalmista kotia, ei remontoitaviin kohteisiin kannata silloin käyttää aikaansa.”

Kiinteistökauppaan liittyy mittava määrä erilaisia asiakirjoja: kiinteistöön liittyviä papereita, rakennusteknisiä asiakirjoja ja kaavoitukseen liittyviä dokumentteja.

”Ostajan kannattaa tutustua aina kaikkiin saatavilla oleviin asiakirjoihin. Itse niitä ei kuitenkaan tarvitse hankkia tai olla kaikesta perillä – on kiinteistönvälittäjän tehtävä esitellä kaikki oleelliset taloon ja sen ympäristöön liittyvät paperit”, Pietiläinen toteaa.

Omakotitalon osto eroaa esimerkiksi kerrostaloasunnon hankinnasta siksi, että kokonaisuuteen kuuluu myös rakennuksen ulkopinnat, piha ja muu ympäristö.

“Myyjällä on tiedonantovelvollisuus, mutta ei pidä unohtaa, että ostajallakin on tarkastusvelvollisuus, joten kaikki paikat kannattaa käydä huolella läpi. Talokaupoilla terve uteliaisuus ei koskaan ole haitaksi”, Pietiläinen sanoo.

Asiakirjat ja kiinteistön tekninen puoli eivät kuitenkaan ole ainoat omakotitalon ostamisen kannalta merkittävät asiat.

”Liian tekniseltä pohjalta ei kannata lähteä liikkeellä. Myös tuntuma ja fiilis ovat oleellisia”, Pietiläinen muistuttaa.

Teetä omakotitalon kuntotarkastus

Omakotitalon kuntotarkastus kannattaa aina tehdä. Paitsi että tarkastuksesta saa tietoa talon kunnosta, antaa se myös osviittaa mahdollisista kunnostuskohteista.

“Kuntotarkastus on nykyisin enemmänkin sääntö kuin poikkeus – ja moni pankki vaatii sitä jo lainalupauksenkin vastineeksi”, Pietiläinen toteaa.

Kuntotarkastuksen toteuttamiseen on kaksi tapaa: myyjä voi tehdä sen itse ennen myyntiprosessia tai se voidaan tehdä yhdessä tuumin kaupantekoprosessin aikana.

Kuntotarkastuksessa havaittujen kunnostus- ja korjaustarpeiden osalta on kauppakirjaan merkittävä kumman vastuulla ne ovat. Myös selkeät vastuunrajoituslausekkeet on tarvittaessa lisättävä kauppakirjaan”, Pietiläinen muistuttaa. 

Hyödynnä ammattilaista

Ensio Repola rohkaisee ostajia hyödyntämään kiinteistönvälittäjää entistä aktiivisemmin.

“Kiinteistönvälittäjä ei ole vain myyjän palveluksessa vaan auttaa molempia osapuolia. Siksi myös ostajan kannattaa hyödyntää kiinteistönvälittäjää kaikissa omakotitalokohteeseen liittyvissä kysymyksissä.”

Jos unelmien omakotitaloa ei kaikesta huolimatta löydy, ei pidä unohtaa ostotoimeksiannon mahdollisuutta.

“Rohkeasti yhteyttä kiinteistönvälittäjään, joka etsii toiveita ja tarpeita vastaavan kohteen”, Esa Pietiläinen kehottaa.

Ota yhteyttä

Liittyipä asiasi sitten asunnon ostamiseen, myymiseen, välittäjiimme, palveluihimme tai mihin tahansa, jätä meille viesti.

Contact us