Opas ensiasunnon ostamiseen

Oma asunto on järkevä sijoitus, joka kannattaa tehdä, jos elämäntilanne sen sallii. Ensimmäisen oman asunnon ostaminen on iso päätös, jossa Huom! on tukenasi. Olemme koonneet elämäsi suurimman päätöksen tueksi oppaan, josta saat arvokkaita neuvoja unelmasi toteuttamiseen. Lue myös Opas asunnon ostamiseen, jossa kerrotaan asunnon ostamisesta laajemmin.

Ensiasunnon ostaja saa veroetua

Verottaja myöntää ensimmäistä asuntoaan ostavalle veroetuja. Muista kuitenkin tarkistaa uusin tieto aina verottajalta ennen asuntokauppaa.

1. Ei varainsiirtoveroa

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa asuntokaupastaan lainkaan varainsiirtoveroa. Etu on merkittävä, sillä varainsiirtovero on asunto-osakkeen kauppahinnasta 2 % ja kiinteistön kohdalla peräti 4 %.

Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, jos

  • omistat asunnosta vähintään 50 %
  • olet kauppakirjan allekirjoittamishetkellä 18–39-vuotias
  • asut ostamassasi asunnossa vakituisesti ja muutat siihen puolen vuoden sisällä kauppakirjan allekirjoittamisesta
  • et ole omistanut vähintään 50:tä prosenttia omistusasunnosta aiemmin

Huomaa, että vaikka varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, sinun tulee kuitenkin toimittaa varainsiirtoveroilmoitus verotoimistoon. Muista liittää mukaan kauppakirja! Verotoimistosta saat leiman varainsiirtoveroilmoitukseen, joka sinun tulee toimittaa isännöitsijälle. Jos ostat ensimmäistä asuntoasi välittäjän avulla, hän hoitaa asioinnin verottajan kanssa puolestasi.

2. Asuntolainan korkojen verovähennysoikeus

Ensiasuntoa varten otetun lainan koroista saa normaalia suuremman verovähennysoikeuden: kun normaalin asuntolainan koroista voi verotuksessa vähentää 30 %, ensiasunnon korkojen verovähennysoikeus on 32 %. Kahden prosentin etu on voimassa asunnon käyttöönottovuoden lisäksi yhdeksän vuotta.

Uskallanko ottaa lainaa?

Harvalla on rahaa ostaa asuntoa käteisellä. Lainan ottamista pankista ei kannata arkailla, jos elämäntilanne ja taloudellinen toimeentulo ovat vakaat. Laske kuitenkin huolella, kuinka suureen lainaan sinulla on varaa – äläkä unohda, että myös elämiseen tarvitaan rahaa! Laske, kuinka paljon sinulla on varaa kuukausittain lyhentää lainaa ja huomioi laskelmissasi myös mahdolliset yllättävät menot, muut asumiskulut sekä mahdollinen työttömyys.

Suositusten mukaan lainanhoitokulut voivat olla noin kolmanneksen kuukausituloistasi. Kannattaa käyttää apuna pankkien nettisivuilta löytyviä lainalaskureita ja käydä neuvottelemassa laina-asioista useammassa pankissa. Lainalupaus ei vielä sido mihinkään, mutta se on hyvä olla olemassa, kun asuntoja lähtee katselemaan.

Vakuudet

Pankki haluaa myöntämälleen lainalle vakuudet, joilla se turvaa lainan takaisinmaksun. Ostettava asunto toimii vakuutena osittain ja yleisesti pankit myöntävät lainaa 70–75 prosenttia asunnon arvosta. Lopulle lainalle pankki tarvitsee lisävakuuksia, jotka voivat olla esimerkiksi valtion takaus, vanhempien takaus tai muu omaisuus kuten vapaa-ajanasunto, talletukset, arvopaperit tai metsäomaisuus. Selvitä vakuusasiat etukäteen ennen pankkineuvotteluja!

Valtiontakauksen voi saada jokainen asunnonostaja ja sen suuruus on enintään 20 prosenttia lainan määrästä, kuitenkin enintään 50 000 euroa. Takauksesta maksetaan valtiolle takausmaksu, joka on 2,5 prosenttia takausmäärästä ja joka peritään lainan ensimmäisen erän nostamisen yhteydessä. Valtiontakaus voidaan myöntää enintään 25 vuoden mittaiselle lainalle.

Älä jää yksin

Ensimmäistä asuntoa ostaessa kannattaa luottaa asiantuntijoiden apuun: ammattitaitoiset kiinteistönvälittäjät ja pankkien henkilökunta ovat tukenasi ja neuvovat asuntokaupan kiemuroissa – muista, että sinun ei tarvitse itse tietää kaikkea!

Kun olet asunut asunnossasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta, sen myynnistä saatu mahdollinen myyntivoitto on verovapaata. Oma asunto on siis pääsääntöisesti myös erinomainen sijoitus, josta on hyötyä tulevaisuudessa esimerkiksi seuraavaa asuntoa hankkiessa.

Onnea uuteen kotiin!


Sinua saattaa kiinnostaa myös nämä:

Opas asunnon ostamiseen

Ajatuksesta allekirjoituksiin – asuntokauppa on kuukausien prosessi

Ota yhteyttä

Liittyipä asiasi sitten asunnon ostamiseen, myymiseen, välittäjiimme, palveluihimme tai mihin tahansa, jätä meille viesti.

Contact us