Opas asunnon ostamiseen

Tämä opas kertoo sinulle pähkinänkuoressa asunnon ostamisen eri vaiheista ja antaa vinkkejä ja faktoja asuntokaupasta. Onnea matkaan!

Asunnon ostaminen on monille meistä elämän suurin hankinta – siksi asiaan kannattaa perehtyä huolella. Asuntokauppaa ei kuitenkaan pidä pelätä. Huomin asiantuntevat kiinteistönvälittäjät ovat asuntokaupan ammattilaisia, jotka auttavat sinua unelmasi toteuttamisessa.

SUUNNITTELE JA VALMISTAUDU

Aloita asunnon ostaminen suunnittelemalla ja selvittämällä oma tarpeesi: oletko ensiasunnon ostaja vai vaihtamassa uuteen? Etsitkö sijoitusasuntoa? Jos olet vaihtamassa, pohdi, kannattaako vanha myydä ensin pois. Pyydä välittäjältä arvio nykyisen asuntosi myytävyydestä.

Mieti, minkälaisen asunnon haluat ja tarvitset: mistä ja minkä kokoisen? Haluatko asunnon joltain tietyltä alueelta? Oletko halukas remontoimaan ja minkälaisiin asumiskustannuksiin sinulla on varaa?

Laske. Muista, että asunnon ostohinta ei ole ainoa asuntokaupan kulu – sinun pitää varustautua myös mm. varainsiirtoveroon, muuttokuluihin ja mahdollisiin remonttikuluihin. Muista, että kuukausittain maksettavaksi tulee lainanlyhennyksen lisäksi myös yhtiövastike. Ole realisti! Neuvottele mahdollinen laina valmiiksi: pyydä lainatarjous useammasta pankista ja vertaile lainojen todellisia kustannuksia.

ETSI

Etsi asuntoja lehdistä ja netin portaaleista ja käy näytöissä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tai mielenkiintoa juosta näytöissä itse, voit ulkoistaa asunnon etsimisen Huomin välittäjälle tekemällä ostotoimeksiannon.

Selvitä kohteista ainakin seuraavat asiat:

  • Asunnon hinta ja muut kulut kuten vastikkeet, vesimaksut ja autopaikan kustannukset
  • Lämmitysmuoto – se saattaa vaikuttaa asumiskustannuksiin
  • Remontit: onko taloyhtiössä tehty ns. isot remontit eli putki-, sähkö- ja julkisivuremontit?
  • Milloin asunto vapautuu?
  • Sijaitseeko asunto vuokra- vai omalla tontilla?
  • Tutustu naapurustoon: ovatko liikenneyhteydet hyvät? Onko naapurusto mahdollisesti meluisa? Ovatko palvelut lähellä?
  • Minkälaisia korjauksia asunto vaatii? Selviätkö pienellä pintaremontilla, jonka voit tehdä itse vai tarvitaanko esim. laatoitustöitä? Varaudu kustannuksiin.
  • Mikäli haluamasi kohde on ns. uudiskohde, tutustu koko alueen rakennuttamissuunnitelmaan. Ympäristö voi alueen valmistumisen jälkeen olla hyvin toisen näköinen kuin asunnon ostohetkellä.

TEE TARJOUS

Kun löydät mieleisesi asunnon, tee siitä tarjous kiinteistönvälittäjälle, joka toimittaa sen eteenpäin myyjälle. Keskustele sopivasta tarjoushinnasta välittäjän kanssa tai tutustu toteutuneiden asuntokauppojen hintatietoihin esimerkiksi netin [asuntojen.hintatiedot.fi]-palvelussa. Välittäjä huolehtii, että kaikki osto- ja vastatarjoukset olennaisine ehtoineen tehdään ja hyväksytään kirjallisesti ja auttaa tarjousten laatimisessa. Jos et ole varma, älä tee tarjousta.

Ostotarjouksen voimassaoloaika kannattaa määritellä lyhyehköksi – sopiva pituus on vuorokaudesta kahteen. Tällöin myyjän on tehtävä myös oma päätöksensä nopeasti ja neuvottelut etenevät. Jos myyjä ei reagoi tarjoukseen voimassaoloaikana, tarjous raukeaa. Tarjouksessa tulee sopia myös siitä, milloin asunnon hallinta siirtyy myyjältä ostajalle sekä mahdollisista sanktioista, jos näin ei tapahdu.

Ostotarjouksen voi tehdä myös ehdollisena, jolloin kauppa toteutuu vasta, kun sen ehdot ovat täyttyneet.

Ehtoja voi olla esimerkiksi:

Oman vanhan asunnon myyminen: kauppa toteutuu, jos ostaja saa oman asuntonsa myydyksi tiettyyn aikarajaan mennessä. Kun tarjouksen ehtona on oman asunnon myynti, myyjä voi hyväksyä sen ehdollisena, eli pidättää itsellään oikeuden jatkaa kohteen myyntiä ja hyväksyä muun tarjouksen.

Lainan saaminen: mikäli ostajaehdokas ei saa pankista myönteistä lainapäätöstä, tarjous raukeaa. Laina kannattaakin neuvotella valmiiksi ennen ostotarjouksen tekemistä.

Kuntotarkastus: mikäli asunnossa tai kiinteistössä ei ole tehty hiljattain kuntotarkastusta, sen tekeminen kannattaa asettaa tarjouksen ehdoksi. Mikäli kuntotarkastuksessa ilmenee rakennuksen ikä ja vastaavat seikat huomioon ottaen sellaisia merkittäviä vikoja ja puutteellisuuksia, joista ostaja ei ole aiemmin ollut tietoinen, voi ostajalla olla oikeus vetäytyä kaupasta ilman seuraamuksia.

TEE KAUPAT

Kun myyjä on hyväksynyt tarjouksesi, on aika sopia kaupantekotilaisuus. Kiinteistönvälittäjä hoitaa tilaisuuden käytännön järjestelyt, yleisimmin ostajan pankkiin, jonne välittäjä myös tilaa tarvittavat asiakirjat. Kun kaupat on tehty, voit alkaa suunnitella muuttoa.


Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli:

Ajatuksesta allekirjoituksiin – asuntokauppa on kuukausien prosessi

Onnea uuteen kotiin!

Ota yhteyttä

Liittyipä asiasi sitten asunnon ostamiseen, myymiseen, välittäjiimme, palveluihimme tai mihin tahansa, jätä meille viesti.

Contact us