Näin valitset hyvän kiinteistönvälittäjän

Valitsetko kiinteistönvälittäjän pelkän hinnan perusteella? Kiinteistönvälittäjän palkkio saattaa olla väärä paikka säästää. Tässä seitsemän vinkkiä hyvän kiinteistönvälittäjän valintaan.

Hyvän kiinteistönvälittäjän valitseminen voi olla elämäsi yksi tärkeimmistä asioista, oli sitten kyseessä asunnon osto, myynti tai vaikka molemmat samaan aikaan. Mutta miten valita hyvä kiinteistönvälittäjä?  Tee nämä seuraavat asiat ja olet pitemmällä kuin moni muu:

1.) Selvitä välittäjän aluetuntemus  
Välittäjät, jotka asuvat itse alueellasi ja/tai ovat tehneet kauppaa alueellasi tietävät alueen vetonaulat, hyvät (ja huonot) puolet, koulut ja lastentarhat sekä esimerkiksi julkisen liikenteen, ja osaavat näin ollen korostaa oikeita asioita potentiaalisille ostajille. Selvitä siis välittäjän myyntimäärät ja alueesi tuntemus välitysliikkeiden sivuilta ja kysymällä.

2.) Tutki ja kysy suosituksia
Suosittelujen löytäminen nykypäivänä on varsin helppoa. Mikäli suositteluja ei löydy tai et niitä saa kysymälläkään, pitäisi hälytyskellojen soida. Huippusuositukset kertovat omaa kieltänsä, kuten myös suosittelujen puute. Luonnollisesti vasta aloittaneella suositteluja ei välttämättä vielä ole, jolloin päätöstä ei tule perustaa pelkästään tämän varaan. Kysy ensin tuttaviltasi ja kavereiltasi, ketä välittäjää tai mitä välitysyritystä he ovat käyttäneet ja käy katsomassa kiinteistönvälittäjän some- / www-sivuilta lisää.

3.) Koulutukset ja diplomit
Ota selvää ja valitse kiinteistönvälittäjäksi henkilö, joka panostaa omaan koulutukseensa. Ammattilainen panostaa itseensä ja pysyy ajan hermolla esimerkiksi lakiasioista ja muutoksista kiinteistöalalla. Et varmaan menisi lääkärille, joka ei ole kiinnostunut oman ammattitaitonsa ylläpitämisestä tai uusimmista menetelmistä. Kiinteistöalalla arvostettuja tutkintoja ovat muun muassa LKV, LVV, KiLAT (entinen KiAT), AKA ja KHK (lisätietoja koulutuksista ja diplomeista löydät esimerkiksi täältä).

​4.) Tunnustukset ja palkinnot
Samoin kuin suosituksien kanssa, ”Vuoden paras kiinteistönvälittäjä” tai ”Vuoden paras myyjä” kertovat kiinteistönvälittäjän ammattitaidosta ja aikaansaannoksista. Selvitä samalla, että onhan välittäjällä aidosti aikaa ja resursseja hoitaa asuntosi myynti tehokkaasti ja ammattitaidolla maaliin.

5.) Selvitä palkkio, mutta älä valitse välittäjää pelkän hinnan perusteella.
Halvin tai kallein ei välttämättä ole paras. Tähän pätee sama sääntö kuin autoon: mikäli haluat hyvän ja halvan, niin sinun täytyy ostaa kaksi autoa. Vertaile ennemminkin mitä kaikkea saat rahalla ja mitä toimenpiteitä välittäjä tekee. Palkkiota tulee ja kannattaa kysyä, mutta tämä on väärä paikka säästää. Ammattilaiselle kannattaa maksaa heille kuuluva palkkio. Säästyt monelta harmilta, kun asioitasi hoitaa motivoitunut ja osaava kiinteistönvälittäjä, joka tekee oikeita asioita asuntosi myynnin eteen. Ja muista, palkkiorakenteesta -kiinteä, porrastettu, %-osuus, myyntiaikaan perustuva jne.- on aina mahdollista keskustella.

6.) Henkilökemia
Kiinteistönvälitys on kovaa työtä, jossa ammattilaiset erottuvat edukseen. Tässä jos missään korostuu henkilökemia. Kun kyseessä on luultavasti elämäsi suurin yksittäinen kauppa, niin haluat varmaankin toimia välittäjän kanssa, joka etenee samoin askelmerkein sinun kanssasi ja voit luottaa siihen, että asunnon myynti tai osto on hyvissä käsissä.

7.) Luota vaistoosi
Mikäli kaikki yllä olevat asiat ovat kunnossa, tulee myös kuunnella omaa vaistoansa. Mikäli kahden eri välittäjän kohdalla kaikki muut asiat ovat kohdillaan, mutta toisen kanssa se tunne vain on kohdillaan, niin luota siihen. Ainakin se on parempi lähtökohta kuin tehdä vastoin omaa tunnetta.

Käy tutustumassa Huomin välittäjiin ja heidän saamiinsa arvosteluihin osoitteessa: https://www.huom.fi/ota-yhteytta .


Luitko jo nämä?

7 hyvää syytä, miksi käyttää kiinteistönvälittäjää myymään kotisi >>

Asunnon hinta-arvio selviää helpolla hintatestillä >>

Asunnon myyjän opas >>

Ota yhteyttä

Liittyipä asiasi sitten asunnon ostamiseen, myymiseen, välittäjiimme, palveluihimme tai mihin tahansa, jätä meille viesti.

Contact us