Mitä tarkoitetaan asunnon velattomalla hinnalla ja myyntihinnalla?

Asuntokaupassa käytettävät termit myyntihinta ja velaton myyntihinta tai kauppahinta ja velaton kauppahinta menevät usein sekaisin ja aiheuttavat epäselvyyksiä.

Asunnon myyntihinta ja velaton hinta

Myyntihinnalla tarkoitetaan kohteen hintapyyntöä, joka sisältää rahassa maksettavan kauppahinnan, mutta ei mahdollista kohteeseen kohdistuvaa lainaosuutta. Velattomalla hintapyynnöllä sen sijaan tarkoitetaan kohteen hintapyyntöä, joka sisältää sekä rahassa maksettavan kauppahinnan että mahdollisen kohteeseen kohdistuvan lainaosuuden.

Lainaosuus on seurausta asunto-osakeyhtiön lainasta, jolla katetaan esimerkiksi rakentamisesta tai peruskorjauksesta aiheutuvia kuluja. Yhtiön laina voidaan jakaa yhtiön huoneistoille, jolloin tätä huoneistolle kohdistuvaa osuutta kutsutaan lainaosuudeksi tai velkaosuudeksi.

Myyntihinta ja velaton myyntihinta -termejä käytetään asuntojen myynti-ilmoituksissa. Myynti-ilmoitukset eivät ole varsinaisia tarjouksia, vaan pikemminkin myyjän kehotuksia jättää kohteesta tarjous. Myynti-ilmoituksessa olevasta myyntihinnasta huolimatta myyjä päättää aina kenelle ja millä ehdoilla asuntonsa myy. Myyjä ei ole velvollinen hyväksymään myyntihinnan mukaista ostotarjousta.

Asunnon kauppahinta ja velaton kauppahinta

Kauppahinta ja velaton kauppahinta liittyvät läheisesti kaupantekoon, eli ostotarjousneuvotteluja seuraavaan vaiheeseen. Kauppahinnalla tarkoitetaan toteutuvaa rahassa maksettavaa kauppahintaa, joka ei sisällä kohteeseen mahdollisesti kohdistuvaa lainaosuutta. Asunto-osakkeen kokonaishinta muodostuu maksettavasta kauppahinnasta lisättynä mahdollisella lainaosuudella. Tätä kokonaishintaa kutsutaan velattomaksi kauppahinnaksi. Asunnon kauppahinta on siis sama asia kuin asunnon myyntihinta ja taas asunnon velaton hinta tarkoittaa samaa asiaa kuin velaton kauppahinta.

Velaton myynti- ja kauppahinta pitävät siis nimestään huolimatta sisällään aina mahdolliset huoneiston velkaosuudet. Kyse on kokonaishinnasta, jonka ostaja ottaa vastuullensa osittain rahassa maksettavan kauppahinnan muodossa, osittain vastuullensa tulevan lainaosuuden muodossa.

Laura Mäkinen

Myyntijohtaja, lakimies, LKV

Myyntijohtajana tuen Huom! Tähtivälittäjiä päivittäin asuntojen myyntityössä ja vastaan laillisuusvalvonnasta sekä lakineuvonnasta.

Lue lisää Laurasta >

Ota yhteyttä

Liittyipä asiasi sitten asunnon ostamiseen, myymiseen, välittäjiimme, palveluihimme tai mihin tahansa, jätä meille viesti.

Contact us