Minkälainen on hyvä sijoitusasunto?

Asuntosijoittaminen kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Mutta millainen sijoitusasunto kannattaisi hankkia, jotta se maksaisi itsensä takaisin?

Asunto on sijoituksena varsin riskitön. Paitsi että huoneistoon sijoitetut rahat pysyvät hyvässä turvassa, on asunto samalla myös ainoa sijoitusmuoto, johon pankista saa lainaa – tällä hetkellä vieläpä melko edullisesti. Jotta sijoitusasunto tuottaisi toivottuun tapaan, kannattaa sen valintaan panostaa.

Hyvä sijoitusasunto löytyy huolella hoidetusta taloyhtiöstä

Kiinteistönvälittäjä Janne Savolainen listaa hyvän sijoitusasunnon kolme tärkeintä ominaisuutta:

“Sijainti, taloyhtiö ja sen kunto sekä itse asunnon kunto.”

Nimenomaan sijainti ratkaisee Savolaisen mukaan sen, kuinka helppoa asunnon vuokraus on ja kuinka pitkäkestoisia vuokrasuhteita saa lopulta muodostettua.

”Keskusta-alueilla tulee harvoin, jos koskaan, täysin tyhjiä kuukausia. Laitakaupunkialueella vuokratuotto voi sen sijaan olla astetta korkeampaa, mutta todennäköisesti tyhjiä kuukausia tulee aina aika ajoin.”

Sijainnin lisäksi taloyhtiön kunto on oleellinen asia – jopa merkittävämpi kuin itse asunnon kunto.

“Taloyhtiö jätetään usein turhan vähäiselle huomiolle. Sijoitusasuntoa hankittaessa on kuitenkin oleellisen tärkeää, että yhtiö on hyvin hoidettu. Sijoitusasunnon ostajan onkin syytä perehtyä paitsi tehtyihin, ennen kaikkea tuleviin remontteihin. Myös taloyhtiön talousasioihin kannattaa tutustua tarkoin samalla perehtyen siihen, ovatko vastikkeet riittävällä tasolla vai kohdistuuko niihin lähitulevaisuudessa korotuspaineita”, Savolainen painottaa.

Sijoittajan kannattaa siis laittaa rahansa hyvällä paikalla ja hyvässä taloyhtiössä olevaan kohteeseen, jossa tyhjien kuukausien riski on pieni. Mutta asunnon kuntoakaan ei pidä unohtaa; vuokralaisille on yhä tärkeämpää minkälaisen asunnon he vuokraavat.

“Jos asunto on hyvässä kunnossa, helpottaa se huomattavasti asunnon vuokraamista”, Savolainen toteaa.

Tavoitevuokratuotto mielessä sijoitusasuntokaupoille

Asuntoa ei sijoitusmielessäkään kannata ostaa näkemättä. Se, miten huoneisto taloyhtiössä sijoittuu ja mitä ikkunasta näkyy, vaikuttavat asunnon vetovoimaan. Ennen ostopäätöstä on hyvä myös punnita hintaa: onko asunto markkinahinnan sisällä vai pyydetäänkö siitä liikaa?

Janne Savolainen korostaa, että taloyhtiön dokumentteihin on syytä perehtyä tarkoin, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

“Asuntosijoittamisen suurin riski liittyy taloyhtiöön. Jos kaupantekohetkellä ei olekaan tietoinen taloyhtiöön suunnitteilla olevista isoista remonteista, saattavat ylläpitokustannukset nousta yhtäkkiä huimasti.”

Lisäksi vuokratuotto on syytä laskea etukäteen tarkasti ja verrata sitä tuottotavoitteeseensa.

“Kannattaa selvittää, kuinka paljon asunnosta on realistisesti mahdollista saada vuokraa ja mitä siitä jää kuukausittaisten kulujen jälkeen käteen”, Savolainen kertaa.

Miten löytää hyvä vuokralainen?

Jos sijainti on passeli, taloyhtiö moitteettomasti hoidettu ja asuntokin kaikin puolin kunnossa, voiko mikään mennä enää vikaan?

“Huono vuokralainen on asuntosijoittajan painajainen. Jos vuokralainen ei maksa vuokriaan tai pahimmassa tapauksessa pistää paikat palasiksi, on tiedossa paljon päänvaivaa”, Savolainen muistuttaa.

Siksi myös vuokralaisen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Hyvä vaihtoehto on jättää vuokraustoiminta kiinteistönvälitysfirman hoidettavaksi, jolloin sopivan vuokralaisen valinta jää ammattilaisen tehtäväksi. Tällöin ei itse tarvitse haastatella vuokralaiskandidaatteja eikä tarkastaa heidän luottotietojaan.

Myös erilaiset lyhytvuokrapalvelut ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Kannattaisiko sijoitusasunto hankkia tällaiseen tarkoitukseen?

Janne Savolainen toteaa, että lyhytvuokrauksessa absoluuttinen vuokratuotto voi olla suhteessa kovempaa, mutta samaan aikaan vuokrauspalvelun pyörittäminen vaatii äärimmäisen paljon työtä.

“Lakanat on vaihdettava, asunto siivottava ja pyyhkeitä pestävä, joten työtä saattaa olla päivittäin.”

Entä minkälaisen vinkin Savolainen antaisi henkilölle, joka on hankkimassa sijoitusasuntoa?

“Ota yhteyttä sellaisen kiinteistönvälittäjään, joka on asiaan perehtynyt ja joka tietää, millainen on hyvä sijoitusasunto ja millainen taas ei. Asioi sellaisen välittäjän kanssa, joka ei halua pelkästään kauppaa vaan haluaa ennen kaikkea palvella.”


Etsitkö sijoitusasuntoa?

Tutustu Huomin laajaan myytävien asuntojen valikoimaan ja löydä itsellesi sopiva! Katso myytävät asunnot >

Ota yhteyttä

Liittyipä asiasi sitten asunnon ostamiseen, myymiseen, välittäjiimme, palveluihimme tai mihin tahansa, jätä meille viesti.

Contact us